Otrzymuj bieżące wiadomości.

Podaj swój e-mail, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
SZYBKI KONTAKT

 

JESTEŚMY UCZESTNIKIEM

 

 

Rabaty Dla Klientów

 

 

Morwa czerwona NAJSŁODSZA

Na stanie: 0 Brak

Czas dostępności: Niedostępny

Waga: 0.5 kg

Opis produktu Morwa czerwona NAJSŁODSZA

Morwa  to  bardzo zdrowa roślina, pomocna w zapobieganiu cukrzycy! Wyciąg z morwy reguluje bowiem poziom cukru we krwi. 

Występuje w niektórych regionach Polski co mogę osobiście poświadczyć - pamiętam z dzieciństwa drzewo morwowe u sąsiadów na podwórku, smak owoców.

Morwa to drzewo o gęstej, kulistej koronie i ładnym pokroju, osiąga do 15 m wysokości. Drzewo porastają duże, atrakcyjne, wyróżniające się liście. Są dość grube i skórzaste, o sercowatym kształcie, gęsto piłkowane na brzegach, mają ciemnozieloną barwę.

Od maja do czerwca rozwijają się kwiaty, męskie zebrane we wzniesione kotki, żeńskie zaś w jajowatych kwiatostanach, z których tworzą się mięsiste owoce. Gęsto pokrywają one gałęzie, dojrzewają stopniowo od połowy lipca do sierpnia.

Rodzina morwowatych jest niezwykle pożyteczna i znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i w żywieniu. Najpopularniejsza spośród tych kilkunastu gatunków jest morwa czarna i biała. Owoce  są jadalne, używane do ciast, tart, win i likierów. Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie już od dawna, korzenie wykorzystywano w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.

Liście przydają się także do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów regulujących właściwy poziom cholesterolu i cukru we krwi.

 

 

WYMAGANIA

Dobrze rośnie na miejscach słonecznych i na przepuszczalnych, gliniastych lub piaszczystych glebach. To gatunek dość odporny na choroby i szkodniki. 

Roślina znosi zanieczyszczenia powietrza, dlatego warto ją uprawiać jako zieleń miejską.

Jest łatwa w uprawie i szybko rośnie, w ciągu 10 lat może osiągnąć 8 m wysokości i nawet 5 m szerokości, dlatego jest świetnym pomysłem do większych ogrodów. 

Nie wymaga cięcia, choć możemy formować z niej wysokie żywopłoty lub ciąć w celu ograniczenia wzrostu. Zabieg ten powinno się wykonywać w okresie zimowym, gdy roślina jest w pełni uśpiona, ponieważ morwy wytwarzają sok mleczny, który obficie wycieka ze zranionych tkanek. Powinno się jednak unikać silnego cięcia. 

 

 

Parametry techniczne produktu Morwa czerwona NAJSŁODSZA

ParametrWartość
RozmiarPojemnik P11
Wiek sadzonki2 lata

Masz pytania?

:
:
:
:

Poleć produkt

:
:
:

Zgłoś błąd

:
:
: