Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję
Koszyk jest pusty
SZYBKI KONTAKT

 

JESTEŚMY UCZESTNIKIEM

 

 

Rabaty Dla Klientów

 

 

Dereń jadalny

Na stanie: 395 Bardzo dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Waga: 0.5 kg

7.00
Rozmiar:
Pojemnik P9
Wiek sadzonki:
2 lata
dodaj do schowka Negocjuj cenę

Opis produktu Dereń jadalny

Derenie w ostatnim czasie stały się jednymi z najpopularniejszych krzewów ozdobnych, dlatego warto przyjrzeć się im nieco bliżej i lepiej poznać oferowane przez nas odmiany. Większość dereni, to rośliny łatwe w uprawie, mało wymagające i stosunkowo wytrzymałe na niską temperaturę. Do najmniej wymagających gatunków derenia zalicza się dereń biały. Mają ciekawie ubarwione liście, niektóre ozdabiają rabaty dzięki pięknie wybarwionym pędom, które są intensywnie czerwone lub zielone, nawet zimą.

Dereń jadalny, zwany także dereniem właściwym, to małe drzewo liściaste, pochodzące z południowo-wschodniej Europy, Kaukazu i zachodniej Azji. W Polsce osiąga od 4 do 7 m wysokości, tworząc szeroką, zaokrągloną koronę. Jednoroczne pędy derenia są zielone, od strony nasłonecznionej wybarwiają się na brązowo. 

W okresie kwitnienia drzewo stanowi źródło cennego pokarmu dla pszczół oraz wielu innych owadów. 

Moment kwitnienia derenia jadalnego jest w naszym klimacie początkiem wiosny. Termin ten jest bardzo zmienny – czasem kwitnienie przypada na 10 marca, a czasem dopiero na 10 kwietnia.  

Warto pamiętać, że oprócz kwiatów, dereń jest ceniony za swoje jadalne owoce.  W pełni dojrzałe i miękkie owoce są słodkie i smaczne. Przygotowuje się z nich nalewkę – dereniówkę, są też doskonałym surowcem na soki i konfitury. Z niedojrzałych owoców robi się tak zwane fałszywe oliwki - derenia marynuje się lub kisi z ziołami.  Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, przypominają małe, wydłużone śliwki o ciemnoczerwonej, błyszczącej skórce i wiśniowym, soczystym miąższu. Owoce mają od 1,5 do 2,5 cm długości, wewnątrz każdego z nich znajduje się bardzo twarda, podłużna pestka. Dojrzałe owoce można spożywać na świeżo, chociaż ich smak jest dosyć cierpki. 

Dereniówka to szlachecka nalewka, nazywana przez niektórych królową nalewek. Przygotowywana była na dworkach szlacheckich i w pałacach. Ma przepiękny kolor, wspaniały zapach i słodko- cierpki smak.

Przepis na dereniówkę

Składniki:
1kg dojrzałych owoców derenia
500ml spirytusu 96%
500 ml wódki 40%
1/2 kg cukru lub miodu

Przygotowanie:
1. Umyte owoce należy ponakłuwać drewnianym widelcem lub wykałaczką aby zrobić w nich jak najwięcej otworów, by z owoców wyciekło jak najwięcej soku. Owoce umieścić w dużym słoju. Następnie w proporcji pół na pół należy wymieszać spirytus z wódką. Ja do połowy słoja z owocami nalewam spirytus, a do wierzchu dopełniam wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 miesiące i od czasu do czasu poruszać słojem.

2. Po tym czasie alkohol należy zlać do butelki/słoika a owoce należy zasypać cukrem i odstwiać w ciepłe miejsce na ok. tydzień. Następnie na drobnym sicie należy odcedzić owoce, warto je dodatkowo odcisnąć aby uzyskać więcej soku. Nie należy przejmować się owocowymi farfoclami, zostaną odseparowane później.
3. Wyciśnięty sok należy połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem i odstawić do sklarowania na okres ok. 2 tygodni.
4. Po sklarowaniu owoców nalewkę należy przecedzić. Jeden z moich czytelników doradził mi przecedzanie nalewki przez filtr do kawy, co sprawdza się znakomicie.
5. Zlaną nalewkę należy rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na rok. Tak wiem, długo, ale postarajcie się wytrzymać, bo warto! Niektóre źródła sugerują odstawienie nalewki na kilka lat, ale w praktyce wiadomo jak się to skończy :)

Derenie mogą stanowić tło dla innych roślin. Ładnie zaprezentuje się jako soliter na tle trawnika. Bardzo dobrze komponują się z iglakami. Możemy także wykorzystać je na luźne żywopłoty. Możliwości jest wiele, a wszystko zależy od naszej wyobraźni.

 

 

WYMAGANIA

Zakupione w naszej szkółce sadzonki są doniczkowane dlatego można wysadzać je do gruntu przez cały sezon tj. już od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni.

Derenie białe są łatwe w uprawie: niewymagające odnośnie podłoża, całkowicie mrozoodporne, wytrzymałe na suszę i warunki miejsce. 

Można je sadzić na większości typowych gleb ogrodowych, zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i w półcieniu, dobrze znoszą przejściową suszę, zanieczyszczenia miejskie

Dobrze znosi cięcie . Zabieg ten polecany jest szczególnie dla odmian o ozdobnych pędach i liściach, gdyż młode przyrosty wybarwiają się najładniej. Z tego względu zaraz po posadzeniu derenie: biały, rozłogowy, jadalny i świdwa przycinamy nad 3.–4. pąkiem, a w kolejnych latach skracamy ich pędy nawet o 1/3. Dzięki temu rośliny tworzą dużo młodych przyrostów i są znacznie bardziej dekoracyjne.

Wielką zaletą krzewu jest całkowita odporność na mrozy.

 

 

 

Parametry techniczne produktu Dereń jadalny

ParametrWartość
RozmiarPojemnik P9
Wiek sadzonki2 lata

Masz pytania?

:
:
:
:

Poleć produkt

:
:
:

Błąd?

:
:
: